Wijndomein Vlijtingen - Wijndomein 0471 48 14 14 0471 48 14 14

In september 2013 startten beide wijnbouwers Herman en Heidi Meers-Castermans, geboren en getogen in Vlijtingen - Riemst, de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij Syntra te Hasselt. De cursus maakte duidelijk dat kiezen voor kwaliteit een must was en bijgevolg werd er ook gekozen voor een aantal klassieke topdruiven waaronder Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

De inspiratie werd gezocht en gevonden bij diverse Belgische en Franse wijnboeren.

Over onze wijngaarden

We hebben twee wijngaarden, aangeplant in 2014, 2015 en 2016: Wijngaard 'Bèsselkes Grech' is twee hectaren groot. Hier staan de druiven om mousserende wijn van te maken. Voornamelijk Chardonnay, maar ook Pinot Noir en Pinot Meunier ( er is een lichte helling aanwezig).

Wijngaard Ellicht is 2,5 hectaren groot, met druiven voor de stille wijn. Chardonnay en een beetje Pinot Blanc. Deze wijngaard is gelegen op het hoogste punt van Vlijtingen met een prachtig zicht op Rosmeer, Vlijtingen en zelfs Maastricht.

Beide wijngaarden zijn gemakkelijk met de fiets te bezoeken. Bèsselkes Grech kan je vinden tussen fietsknooppunten 540 en 124.

Wij telen onze druiven op een zo een natuurlijk mogelijke manier. We gebruiken geen herbiciden, het onkruid wordt verwijderd met een schoffelmachine. Geen insecticiden, we geloven dat er meer nuttige insecten dan schadelijke zijn en we gebruiken enkel preventief fungiciden als er, door het slechte weer, een reële schimmeldruk is.

Over onze wijn

In 2018 verbouwden we de boerderij van Bello, de oma van Heidi, om tot onze wijnmakerij, met cuverie en proefruimte. De focus ligt nu vooral op resultaat dus op kwaliteitsvolle en lekkere wijnen.

We oogsten onze druiven volledig handmatig. De druiven vanop de mooiste plekken van de wijngaard worden apart geoogst. Van die oogst maken we onze Cuvee's. Dit geeft een meer complexe wijn, die in beperkte oplage verkrijgbaar is.

We maken onze wijnen zo puur mogelijk. Door zo weinig mogelijk toe te voegen laten we de smaak van de druiven tot hun recht komen. Dit vraagt meer tijd maar komt de smaak zeker ten goede.

Onze mousserende wijn ligt ‘sur lattes’ in de mergelgroeve van bakker Smets in Kanne. Het is daar continue 12 graden, onze wijn krijgt er alle tijd om te rijpen en dat geeft hele fijne bubbels en complexe smaken als resultaat.
We degorgeren regelmatig kleine hoeveelheden zodat we steeds ‘verse’ mousserend wijn hebben. We doen dit helemaal handmatig. De flessen worden, nadat we ze uit de mergelgroeve hebben gehaald, op de pupitre gezet voor een handmatige remuage. Tijdens dit proces van 4 weken zakt het gist-residu naar de kop van de fles en kan het gedegorgeerd (verwijderd) worden. Dan krijgt de fles zijn definitieve kurk en muselet.

Onze wijnen zijn droog, hebben geen toevoeging van likeur, daarom zero dosage, dit om de terroir optimaal te laten spreken.

 

Keuze voor kwaliteit

Wie houdt van lekkere wijn zal zijn hart zonder twijfel kunnen ophalen bij ons. Als gepassioneerde Limburgse wijnbouwers weten wij als geen ander hoe we u de meest smaakvolle wijn kunnen voorschotelen. 

Breng gerust een bezoekje of neem contact op voor info. 

 
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer. Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties.

Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Alles weigeren
Instellingen aanpassen
Sta alles toe
Cookie-instelling bewerken