Over ons

Over ons

Wijnmakers in Limburg

Ontmoet Herman en Heidi

Wijndomein Vlijtingen startte in september 2013 met wijnbouwers Herman en Heidi, man en vrouw, geboren en getogen in Vlijtingen, een Limburgs dorp in de buurt van Riemst. Het koppel volgde een opleiding wijnbouwer-wijnmaker en vond inspiratie bij Belgische en Franse wijnboeren.

Kwaliteit en kleinschaligheid zijn hun kernwoorden en daarom kozen ze voor een aantal klassieke topdruiven waaronder Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Bezoek ons

Onze wijngaarden

We plantten twee wijngaarden aan in 2014, 2015 en 2016. Wijngaard ‘Bèsselkes Grech’ is twee hectaren groot. Daar staan de druiven voor mousserende wijn. Dit is voornamelijk Chardonnay, maar je vindt er ook Pinot Noir en Pinot Meunier.

Wijngaard Ellicht is 2,5 hectaren groot met druiven voor de stille wijn. Daar rijpt chardonnay en een beetje pinot blanc. Deze wijngaard ligt op het hoogste punt van Vlijtingen met een prachtig zicht op Rosmeer, Vlijtingen en zelfs Maastricht.

Sportief weetje

Beide wijngaarden zijn gemakkelijk met de fiets te bezoeken. Bèsselkes Grech kun je vinden tussen fietsknooppunten 540 en 124.

Kleinschalig en kwaliteitsvol

Onze wijnen

We maken onze wijnen zo puur mogelijk. Door zo weinig mogelijk toe te voegen laten we de smaak van de druiven tot hun recht komen. Ook mijden we herbiciden en pesticiden. In zeker zin kan je van ‘natuurlijke wijn’ spreken.

Fijne bubbels

Onze mousserende wijn ligt ‘sur lattes’ in de mergelgrotten van bakker Smets in Kanne. De grotten hebben een constante temperatuur waardoor onze wijn in alle rust kan rijpen en dat geeft hele fijne bubbels en complexe smaken als resultaat.

Handwerk

We degorgeren regelmatig kleine hoeveelheden zodat we steeds ‘verse’ mousserende wijn hebben. Dat doen we helemaal handmatig. De flessen worden, nadat we ze uit de mergelgroeve hebben gehaald, op de pupitre gezet voor een handmatige remuage. Tijdens dit proces van 4 weken zakt het gistresidu naar de kop van de fles en kan het gedegorgeerd (verwijderd) worden. Dan krijgt de fles zijn definitieve kurk en muselet.

Smaak

Onze wijnen zijn droog, ze hebben geen toevoeging van likeur. Een zero dosage om het terroir optimaal te laten spreken.

Bezoek onze wijngaard

Zin om te proeven?

Kom ons bezoeken voor rondleiding op het wijndomein en een proeverij (in Riemst, Limburg). Dat kan op zaterdag vanaf 11u. Andere momenten zijn mogelijk op afspraak.

Parkeren kan ter plaatse en na het proeven kan je wijn kopen en onmiddellijk meenemen (betaal ter plaatse met Bancontact, cash of via de app).

Nog vragen? Contacteer ons via mail of telefoon.